fredag 29 maj 2009

Ode till Ebba

Min lilla prinsessa har fyllt två år i vecka. Hur hände det? Vart har den tiden tagit vägen?

Denna lilla varelse som tog oss med storm från dag 1 (eftersom vi var övertygade om att hon var en han...). Hon som från första stund tittade intensivt in i våra ögon med sina stora blå och självklart begärde sin plats i vår familj.

Hon pratar oavbrutet, och nu förtiden förstår man nästan allt. Hon har en vilja av stål och är väldigt intensiv i allt hon gör. Inget annat barn jag mött kan bli varken SÅ glad eller SÅ arg. Hon vet hur hon vill ha saker, och hon vet hur hon ska göra för att få det så. Hon skrattar högt åt saker hon tycker är roligt. Hon är så omtänksam mot barn, djur och natur och älskar sin storebror mer än allting.

Ebba- Vi diggar dig skarpt! (eller som pappa brukar säga- Du är störtskön!)





To reinvent the wheel

Hus och Hems hemsida tipsar de om en utställning "Uppvunnet" på Sickla köpcentrum. Det är för långt bort för att jag ska åka dit, annars hade jag åkt direkt! Utställningen är arrangerad av föreningen Medveten Konsumtion. Där finns en del produkter som jag verkligen gillar.
Denna är min absoluta favorit. Fiskbensparkett av återvunna bildäck! Så läckert, så snyggt!
Denna kanske var lite konstig i min smak, men är i alla fall soffbord gjorda av gamla tvättmaskinstrummor.

Även denna är en favorit. En hängmatta gjord av återvunna bilbälten.

På temat kanske inte så medveten konsumtion så ska jag åka på en shoppingtur idag. Själv. Utan barn. Utan man. Det ska bli jättehärligt att ha en dag för sig själv. Vi får se vad jag kommer hem med. Men nedanstående blus ska jag i alla fall prova, om den finns på "mitt" Åhlens.

torsdag 28 maj 2009

Förra helgen... (tiden går fort...)

I helgen var vi på 40-årsfest i skogen... Och fiskade... Vi hade underbart roligt (Tack syster). Storkillen fick upp 5 stora regnbågar, och slog därmed morfar med... 5 fiskar... Att vinna är viktigt när man är fyra! På vägen till skogen stannade vi till på ett görmysigt kafé, ett sånt där riktigt feel good ställe, som man egentligen inte vill lämna. Så om ni är i närheten av Kopparberg, besök Annas Kafé!
För övrigt kan jag rekommendera Nyfors handel om man nu har vägarna förbi Nyfors. Det är något speciellt med att köpa mjölk (och allt annat) över disk i ett rött hus med vita knutar! Helt plötsligt förvandlas man till ett bullerbybarn som ska köpa "falukorv av den bästa" (för er inbitna Astrid Lindgren-fanatiker...). En mer lantligare lanthandel går nog inte att hitta!

På vägen hem i bilen i söndags frågade mannen (vid ca 15.00...): Det är mors dag idag, eller hur? Vilken tur för honom att han hade fel!

onsdag 20 maj 2009

Tillbygganden

Jag insåg att jag skrivit massor om utbyggnaden, men hittills väldigt lite om vad den egentligen går ut på. So here goes.

Nedan är en bild av vårt befintliga hus. Eftersom vårt hus ligger längst upp på ett berg så ska man vara fiskmås för att få ett vettigt kort men ni får ta det för vad det är. Huset är ett traditionellt 80-talshus i vinkel (Villa Folkhemmet från Hjältevadshus. Namnet säger en del...) Huset är byggt med en stor terass, delvis under tak, samt delvis i souterräng. I dagens läge kommer man dock bara åt souterrängplanet utifrån.
Det är framför allt det vi vill ändra på. Vi bygger alltså in den del av byggnaden som idag är under tak (i två plan). Vi ökar alltså inte vår byggyta (158 kvm), men vi ökar vår boyta med 53 kvm (från 144 till 197 kvm). Vi åstadkommer en riktig groventre samt ett förråd och ett hobbyrum i souterrängplan och sätter in en trappa mellan våningsplanen. På ovanvåningen flyttar vi om lite och åstadkommer ett stort kök som sitter ihop med ett stort mat- och vardagsrum (rummet i vinkeln), och frigör då yta för att skapa ett extra sovrum samt ett TV-rum/Allrum. För att kompensera för den terassyta som försvinner breddar vi den befintliga terassen.

Så blir det (hoppas vi;)).


Vardagsmatematik

Om man har en 160 cm bred säng, och mannen tar upp 40 cm och du har en 120 cm lång storkille som envisas med att ligga på tvären, hur många centimeter säng blir det då kvar åt mig? Nej, just det. 0 cm blir det kvar... Jag förstår inte varför barnen helt plötsligt fått för sig att sova i vår säng. Detta måste upphöra! Trött...
 

tisdag 19 maj 2009

Vacuum...

Idag är den sista byggfirman här och tittar inför offereringen. I väntan på att offerterna börjar droppa in om någon/några veckor känns det som om vi inte kan göra så mycket, vilket känns lite frustrerande. Vänta är inte min paradgren, om man säger så.

Inte så att vi inte har annat att göra, typ fortsätta med vår långdragna renovering av det lilla badrummet (snacka om nedprioriterat projekt...), men man vill ändå komma vidare, hlst så långt så att vi kan ha byggråd innan sommaren, och dra igång direkt efter semestrarna....

Apropå semester så insåg vi idag att vi glömt att boka en sådan. Det blir nog Danmark (som vanligt). Annars har en släkting köpt ett hus vid franska medelhavskusten och har tjatat hela våren om att vi ska komma dit i sommar... Men huset är litet, och fördelat på tre plan och ligger mitt i en by dit man inte kan köra bil, så jag ser bara framför mig bärande av trötta barn, strandgrejer och sulky på knaggliga kullerstensgator i medelhavsvärme, och för mig låter det inte som semester med två små barn. Men om något år när lilltjejen är större- ABSOLUT!

Annars ska familjen asfalt (vi, alltså...) åka på fiskesemester(!) över helgen. Min syster och hennes man fyller år och ska bland annat fira detta genom att dra ut oss i ödemarken för att fiska ädelfisk, och Storkillen har övat kastspö-kastning på baksidan i flera veckor nu. Han är minst sagt taggad.

Vi får se om det nappar.

fredag 15 maj 2009

Kolonistuga evolution!

Här kommer lite bilder från Sköna Hem på en kolonistuga! Helt underbara, med fantastisk ute-innekänsla. Är det någon mer än jag som tänker på röda friggebodar med vita knutar och ett grönsaksland utanför när man tänker på en kolonilott? Så fel man kan ha! Jag gillar uteduschen med belysning. En sån skulle man kanske ha på terassen när den blir klar.

torsdag 14 maj 2009

Förkylt i familjen

Den här veckan har jag minst sagt varit TÄBBT i DÄSAN. Även stora killen verkar lite hängig, men det kompenseras av full-fart-lillasystern... Idag ska jag på ett seminarium med tillhörande middag och kommer hem sent i kväll... Lite trevligt, men kanske ändå inte när jag mest känner mig småsjuk och vill krypa tillbaka under täcket...

I går var en av våra potentiella byggfirmor här och tittade lite nogrannare på ombyggnadsplanerna. Han verkade väldigt duktig. Hoppas att hans firma kommer med en rimlig offert...

Annars har jag precis hittat en firma som erbjuder 33% rabatt på precis de ytterdörrarna vi tänkt köpa... Så det får vi nog klippa till på...

söndag 10 maj 2009

Hur man planterar en blomma...

Saker och ting blir lite mer komplicerade när man har små barn runt sig... Nedanstående moment gick vi igenom idag för att placera en styck lavendel i en större kruka.

9.30-9.45
Ta på alla kläder. Övertyga lilla tjejen om att det är överdragsbyxor och stövlar som gäller och inte finjacka och sandaler.
9.45-10.00
Övertyga stora killen om att det är lavendeln vi ska plantera och inte petuniorna som stod jämte... Lugnande av raseriutbrott.
10.00-10.10 Titta på en snigel.
10.10-10.20 Hämta jord, spade och sekatör från boden. Eftersom lilla tjejen skulle bära allt fick vi gå flera gånger.
10.20-10.30 Titta på en myrstack.
10.30-10.40 Fyll kruka med jord, övertyga barn om att jorden ska vara i KRUKAN och ingen annanstans.
10.40-10.50 Avbrott för toalettbesök.
10.50-11.00 Av någon obegriplig anledning var det en sån där plastställning runt lavendeln (som det brukar vara på hängväxter. Storkille klipper bort denna (med sekatören...)
11.00-11.30 Avbrott för fika och kort besök av farmor och farfar.
11.30-11.35 Stora killen tar ur lavendeln ur plastkrukan och placerar den i den stora krukan och fyller på med jord.
11.35-11.45 Avbrott för tennis och gungning.
11.45-11.50 Titta på snigel.
11.50-12.00 Bära (storkillen skulle hjälpa till) den stora tunga krukan till trappan där den skulle stå.

Sammanlagd tidsåtgång: 2 tim 30 min.

torsdag 7 maj 2009

Teknologi...

I grund och botten är jag rätt teknikfientlig. Vilket är komiskt med tanke på att jag är utbildad ingenjör... Nåja, man kan inte träff rätt jämnt;)

Men ibland hittar jag små tekniska prylar som jag verkligen gillar. Som tex denna Internetradio, som står på hyllan i köket. Inte nog med att den har typ 1000 radiokanaler som jag inte ens visste fanns. Som tex Sveriges Radios knattekanal. Kanon, verkligen (tycker barnen i alla fall...).

Dessutom kan den trådlöst spela upp all musik som vi har lagrad på vår server (100 % lagligt, om nu någon undrar i dessa IPRED-dagar). Heter MusicPal och kommer från Freecom, och jag skulle gladeligen köpa en sån här till varje rum i huset! (Det kanske kommer...)

Dessutom smälter den in rätt bra på kökshyllan.

Jag är med och tävlar...

Jag är med och tävlar om snygga köksprodukter från Butiken FÖRR (www.forr.se) (Jag måste helt enkelt, eftersom jag älskar både Koziol, och Pappelina (och Förr för den delen...).

tisdag 5 maj 2009

Måste ha...

Jag har länge lyckats leva utan en almanacka. På jobbet har jag naturligtvis Outlook (annars vore jag helt lost) och hemma har vi en väggkalender där allt privat förs in, men kopplingen däremellan har jag hittills lyckats lösa genom att använda huvudet (eller genom att maila mig själv...) Men de senaste veckorna har det varit uppenbart att det inte fungerar längre. Jag vet inte när jag ska lämna, jag vet inte när jag ska hämta, och jag vet inte när mannen tänkt komma hem sent från jobbet... Jag behöver en bära-med-mig almanacka. En tjej på ett föräldramöte jag lyckades komma ihåg att gå på hade en så här:

Ruggigt snygg, tycker jag (finns på www.personligalmanacka.se). En sån får jag nog ta och inhandla.

På kvällens föräldramöte har jag för övrigt fått lära mig att man inte ska klaga över att det är 31 barn i en förskoleklass. Man ska istället vara tacksam över att man överhuvudtaget erbjuds en plats! Hoppas den här lågkonjukturen går över snart, så man kan börja ställa lite krav igen!

fredag 1 maj 2009

Det bor en liten Madicken i mig...

Till 99% så gillar jag moderna former och nutida design, med visa drag till 50- och 60-tal... Men ibland trillar jag över objekt som får mig att bli sugen på något helt annat... Förädiskt! Ett sådant objekt är just nu till salu i min favoritstad (Alingsås). (Foton från Hemnet)



Vilken fantastisk orgie i nationalromantik... Den lilla Madicken från när man var lite vaknar till liv och man kan verkligen se det bekymmerslösa livet framför sig... Väluppfostrade, men ändå lite lagom busiga barn dricker saft och äter bullar på de vitmålade trädgårdsmöblerna, och när pappa kommer hem från jobbet tar alla en roddtur i ekan (jodå, huset ligger precis vid ån, med egen brygga och brygghus...) Naturligtvis... Annars vore det ju ingen Madickendröm.
Men jag ska nog bo kvar där jag bor, och glädja mig åt att jag inte behöver oroa mig för om mina barn leker "moses i vassen"... Men för hugade spekulanter så är kanske Alingsås vackraste trähus till salu just nu (och det vill INTE säga lite, med tanke på hur den stan ser ut...)
För övrig måste jag säga att jag älskar den här mäklarens sätt att ta bilder. De har nästan alltid med människor, vilket gör att bilderna ser mycket mer levande och hemtrevliga ut än de mäklarannonser man nu vant sig vid (ja ni vet, de där hyperstylade husen, som alla har samma möbler (lånade?) och vissa obligatoriska inslag, såsom en skål lime eller citron i köket, och en pappelinamatta i tvättstugan)